RSS

PODEŠAVANJE RADNOG OKRUŽENJA Excel 2007

29 jan
 • Podešavanje izgleda strane se vrši u Page Layout/Page Setup. U kartici Page papir postavljamo u uspravan položaj (Portrait) ili položen (Landscape). U polju Scaling definišemo da li će tabela pri štampanju da se proporcionalno  smanji (Adjust to) ili uklopi u zadati broj listova po širini i visini (Fit to). Određujemo veličinu papira i rezoluciju tj. kvalitet štampe.
 • Postavljanje jedinica mere  se vrši u samom OS Windows jer Excel, za razliku od programa Word u kom se to podešavanje vrši u samom programu, preuzima jedinice mere  koje smo definisali u
  Control Panel/Regional Options na kartici Numbers. Tu ćemo izabrati odgovarajući merni sistem
 • Postavljanje linije sa formulama (Formula Bar) i pomoćne mreže (Gridlines) je moguće iz toolbara View. Linija za formule se sastoji iz dva dela: Name box ( u njemu se vidi adresa označenog polja u dokumentu) i Edit Formula ( tu se vidi sadržaj označene ćelije ili se ikonicom = može aktivirati opcija unošenja formule)
 • Osim naslovne linije , paleta sa alatkama i linije za formule, pošto smo pokrenuli Excel, na ekranu možemo videti i radnu svesku (Book) koja se sastoji od radnih listova (Sheet1, Sheet2…). Radne listove biramo pritiskom na jezičak sa nazivom radnog lista ( u dnu ekrana). Radni list je osnovni prostor u kome se radi. Izdeljen je na kolone (A, B, …) i redove (1, 2,…).
 • Promena redosleda radnih listova se realizuje tako što mišem uz pritisnut levi taster prevučemo list na željeno mesto.
 • Radni list možemo i kopirati na željeno mesto pomoću miša uz pritisnut levi taster i prtitisnut taster Ctrl. Ako se miš pozicionira na jezičak lista i pritisne desni taster onda se otvarakontekstni meni pomoću kog možemo preimenovati, umetnuti novi ili obrisati postojeći radni list.
 • Trenutno aktivni radni list se može sakriti zadavanjem komande otvaranjem menija na desni klik mišem/Hide ili ponovo prikazati opcijom Unhide
 • Ostala podešavanja se mogu uraditi  u Excel Options, koji se nalazi u prozoru koji se otvara kada pritisnemo Office Button. Npr. u kartici Advanced/Display možemo uključiti odnosno isključiti prikazivanje mreže (Gridlines), skrol traka linije formula, statusne linije…, možemo definisati u polju Recently used file list kolko će se imena datoteka, sa kojima se poslednji put radilo, pojaviti kada pritisnemo Office Button, itd. U kartici Formulas možemo podesiti na koji način želimo da nam budu prikazane adrese ćelija pomoću  ček boksa R1C1 (reference style). Naime ćelija je pravougaoni presek kolone i reda i njena adresa se predstavlja rednim brojem vrste i rednim brojem (ili imenom) kolone.

VEŽBA

 1. Proveriti koji merni sistem je postavljen pa ukoliko nije postaviti metrički merni sistem.
 2. Ukloniti sve linije sa alatkama, proveriti izgled dokumenta pa postaviti standardnu liniju i liniju za formatizovanje.
 3. Podesiti radno okruženje tako da je broj poslednje korištenih datoteka koje se prikazuju u meniju File 6, daje broj listova u radnoj knjizi 5, da i redovi i kolone  budu označene brojem i onemogućiti prikazivanje mreže ćelija. Proveriti izgled radnog prozora.
 4.   Na ekran postaviti mrežu ćelija.
 5. Podesiti da ćelije budu adresirane imenom kolone (slovo) i brojem reda.
 6. Podesiti veličinu strane na A4 i landscape položaj i centrirati radnu površinu i horizontalno i vertikalno pomoću margian od 2,5cm.
 7. Imenovati stranice imenima Prva , Druga, Treca, Cetvrta, Peta
 8. Izmeniti im redosled Peta,…, Prva
 9. Sakriti stranice Druga i Cetvrta
 10. Izbrisati stranicu Peta i vratiti stranice Druga i Cetvrta i ubaciti izmedju Druga i Treca novu stranicu sa imenom Nova.
Advertisements
 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na januar 29, 2013 in Excel, Pozdravna strana

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: