RSS

UVOD ZA RAD U PROGRAMU COREL DRAW

07 feb

Corel Draw spada u grupu programa za rad sa vektorskom grafikom.  Kod vektorskog načina prikaza pamte se linije od kojih je slika napravljena i njihove osobine kao što su debljina, vrsta linije, boja a kod zatvorene konture  boja unutašnjosti. Npr. ako je na slici samo krug onda se pamti:

  • tip objekta
  • koordinate centra
  • poluprečnik
  • boja popune

Količina podataka koji se pamte zavisi od složenosti slike.Programi koji predstavljaju slike vektorski su tzv. draw programi (AutoCad, CorelDRAW). kod promene veličine slike računar sam proračunava nove vrednosti parametara u skladu sa njima sam iscrtava novu sliku.Crtež se sastoji od objekata koji se usvakom trenutku mogu premeštati, rotirati, oblikovati i kombinovati. Objekat predstavlja bilo koji oblik nacrtan u jednom potezu.

PROJEKTOVANJE CRTEŽA

  • određivanje veličine papira
  • određivaje razmere u kojoj će biti nacrtan crtež
  • određivanje slojeva, njihovih atributa i objekata koji se na njima nalaze (slojeve , odnosno lejere najčešće koristimo da bi u pozadinu postavili sliku koja nam služi kao orijentacija pri crtanju, tako da možemo lako da je sakrijemo)
  • uočavaje simetrije na crtežu
  • uočavanje objekata koji se ponavljaju
  • uočavanje objekata koji se dobijaju rotacijom, transformacijom ili manjim izmenama drugih objekata

Razmera

Razmera predstavlja odnos dužinskih elemenata na crtežu i u prirodi. Ako se kaže da je u razmeri 1:100 to znači da će elementi na crtežu biti umanjeni 100 puta u odnosu na stvarne dimenzije. Razmera 1:1 znači da su elementi na crtežu iste veličine kao u prirodi. Razmerom je određena veličina crteža, ali i svi ostali elementi kao i njihova jasnost i preglednost.
Razmere se mogu podeliti u krupne i sitne. Koje se razmere smatraju krupnim, a koje sitnim, zavisi od grane tehnike za koju je crtež vezan. Izbor razmere utiče na izgled i način crtanja svih elemenata crteža, pa je treba pažljivo izabrati. Krupna razmera daje jasne detalje, ali crtež tada ne može biti u celosti prikazan na ekranu. Sitna razmera povećava preglednost, ali smanjuje jasnost pojedinih elemenata. Pri suviše sitnim razmeram, detalji se ne mogu videti.

Slojevi  (layers)

Vrlo često crtež se sastoji od elemenata koji se izdvajaju od ostalih po svojim funkcionalnim, ili drugim, karakteristikama. Takvi elementi se mogu izdvojiti u posebnu grupu. Izdvajanjem, se dobija mogućnost da se pri crtanju na sve grupisane elemente utiče istovremeno, jednom naredbom. Time je funkcionalna povezanost koja postoji u stvarnosti ostvarena i na crtežu. Ove grupe elemenata nazivaju se slojevi.Slojevi na crtežu mogu se shvatiti i kao posebne providne folije na kojima se crtaju određeni elementi. Preklapanjem svih folija, jedne preko druge, dobija se crtež u celini. Pored toga, ostaje i mogućnost da se folije izdvoje i posmatraju zasebno. Na primer, u školskoj učionici može se zasebno nacrtati osnova učionice, zatim po slojevima nameštaj, električne instalacije, vodovone instalacije. Slojevi se mogu prikazati i štampati pojedinačno, svi zajedno, ili u različitim kombinacijama.

Simetrija na crtežu

Važno je uočiti da li nacrtežu koji treba nacrtati postoji simetrija. Simetrija može biti centralna ili osna. Ako je posredi osna simetrija može postojati jedna, dve ili više osa simetrije. U ovakvim slučajevima treba nacrtati samo jedan od karakterističnih delova, a zatim, koristeći dupliranje, kompletirati crtež.

Ponavljanje istih ili sličnih objekata

U ovom slučaju crtanje se svodi na formiranje jednog elementa i njegovo preslikavanje na željene pozicije. Kada se radi o objektima koji su slični u osnovi, ali se razlikuju u detaljima treba proceniti da li je bolje objekat prekopirati i na njemu izvršiti potrebne izmene, ili su izmene tolike da je bolje sve nacrtati od početka.

Advertisements
 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na februar 7, 2013 in Digitalna grafika

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: