RSS

RAD SA TEKSTOM – COREL DRAW

28 feb

OVAJ ČLANAK JE PREUZET SA STRANICE http://gimsvetisavapozega.wordpress.com

U Corel Draw–u može se jednostavno i brzo napraviti natpis i logotipe, ali možete da stvarate i složenije dokumente sa više stubaca teksta, da kombinujete tekst i objekte koje povezujete.

Kreiranje teksta u Corel Draw–u

Tekst za COREL DRAW ima veoma veliki značaj, jer većina kreacija koje se stvaraju, pored objekata, sadrže i tekst. Što je upravljanje teksta preciznije, to su kreacije kvalitetnije.

U Corel Draw – u ima dve vrste tekstualnih objekata: umetnički (Artistic) tekst i paragraf (Paragraf) tekst, čiji prikaz možete videti na slici.

text1text2

Umetički tekst se koristi za kratke delove teksta koji se nalaze bilo gde na stranici i na koje bi trebalo da se primene efekti ili transformacije. On može da bude postavljen i oko konture obika objekata.

Da biste stvorili umetnički tekst, pratiti sledeće korake:

 1. Izabrati alat za unos teksta (Text Tool) iz palete alata
 2. Postavite kursor alata za unos teksta na mesto na koje želite da dodate tekst, pritisnite levim tasterom miša i počnete da kucate
 3. U liniji osobina možete da promenite podešavanja za: font, veličina, poravnanje, stil, itd.

Ukoliko imate potrebu, možete umetnički tekst da pretvorite u paragraf tekst. Da biste ovo uradili, kliknite desnim tasterom objekat umetničkog teksta kada je izabran selektor. Zatim iz priručnog menija izaberite opciju Convert to Paragraph Text (prebaci u paragraf tekst).

Paragraf tekst

Paragraf tekst je vrsta teksta koja se unosi u okvire teksta. Ukoliko je tekst preširok za neki okvir, biće prenet u sledeći red, a ako je predugačak, može da se poveže sa drugim okvirom u koji će se tekst “preliti”. Promena veličina ili oblika okvira teksta menja samo okvir, a ne utiče na tekst, iako se on ponovo razmešta tako da popunjava novooblikovani okvir. Paragraf tekst može da se unese u zatvorene oblike, čak i one koji su nacrtani slobodnom rukom.

Da bi stvorili paragraf tekst, pratite sledeće korake:

 1. Izaberite alat za unos teksta iz palete alatka
 2. Postavite kursor alata za unos teksta na mesto na koje želite da dodate tekst, pritisnite levim tasterom miša i povucite pravougaonik u koji ćete upisati tekst. Ovaj pravugaonik će postati okvir za unos teksta i tekst će ga ispunjavati kako budete kucali.
 3. U liniji osobina možete da promenite podešavanja za font, veličinu, poravnanje, stil itd.

Formatiranje teksta može se izvršti na dva načina i to: pomoću linije osobina i dijalogFormat Text.

Formatiranje teksta pomoću linija osobina

Formatiranje teksta u liniji osobina se vrši u nekoliko koraka, a podešavanje opcija se automatiski primenjuje na obeleženi tekst.

Prvo što možete da birate je stil teksta iz padajuće liste Style List. Nakon toga, izaberite font i njegovu veličinu koju možete upisati u polje, ukoliko je nema u padajućoj listi. Sledeći set podešavanja je izbor stila fonta i on može biti Bold (podebljan), Italik (iskrivljen) I Underline (podvučen). Zatim na red dolazi podešavanje poravnanja koje se izvršava izborom iz padajuće liste. Na kraju možete da zadate izvlačenje i uvlačenje i dodate nabrajanje i efekat početnog slova.

text3Formatiranje teskta pomoću dijaloga Format Text

Kompletno formatiranje umetničkog i paragraf umetničkog i paragraf teksta možete izvršiti pomoću dijaloga Format Text. U okviru ovog dijaloga su smeštene sve opcije za formatiranje.

text5Da biste otvorili dijalog Format Text, izabratiText – Format Text.

Dijalog Format Text ima pet kartica na kojima se nalaze opcije za formatiranje teksta. To su sledeće kartice:

 • CHARACTER  – vrši se formatiranje karaktera (znakova), sadrži opcije: font, veličinu, stil, ukrašavanja, pozicioniranje, rotaciju i promenu razmaka između karaktera i reči.
 • PARAGRAPH – sadrži opcije za formatiranje pasusa, uključujući i poravnanje teksta, karaktera, reči, razmaka između redova i prostora između okvira teksta  i samog teksta koji on sadrži.
 • TABS – ova kartica sadrži opcije koje upravljaju tabulatorima u okviru paragrafa teskta
 • COLUMNS – ova kartica sadrži opcija za formatiranje kolona u okviru paragrafa teksta
 • EFFECTS – ovde se nalaze kontrole za primanjivanje efekata Show/Hide Bullet(znak za početak pasusa) i Show/Hide Drop Cap (veliko početno slovo).
Advertisements
 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na februar 28, 2013 in Corel Draw

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: