RSS

Grupisanje objekata i njihova transformacija – Corel Draw

07 mar

Grupisanje u blok i razlaganje bloka

Blok je skup elemenata crteža koji čine jedinstvenu celinu. Blok se tretira kao jedan objekat. Pri razlaganju bloka, blok se razlaže na delove od kojih je bio sačinjen. Kod formiranja bloka, svi objekti koji ulaze u sastav bloka se prvo označe, a zatim se zada komanda za formiranje bloka (Group). Kod razlaganja bloka, blok se prvo označi, a zatim se zada komanda za razlaganje (Ungroup).

  1. Ove komande se dobijaju u padajućem meniju Arrange.
    2. Grupa od dva (ili više) objekata se dobija komandom Group.
    3. Naredbom Combine formira se novi objekat koji zadržava sve linije objekata od kojih je nastao.
    4. Naredbom Weld formira se, od označenih objekata, novi objekat koji ima samo jednu liniju.

Rotacija  i  iskošenjerotacija

Rotacija i iskošenje objekta ili grupe objekata mogu da se izvrše približno ili tačno. U oba slučaja, objekat (ili grupu objekata) treba prvo označiti. Precizno rotiranje objekta vrši se komandom Rotate koja se dobija iz padajućeg menija Arrange pritiskom na kaskadni meni Transformations. Na taj način se otvara prozor Transformation u kome se može pritisnuti na drugo s leve strane dugme Rotate. U ovom prozoru se mogu upisivati i vrednosti ugla za rotaciju u polju Angle (ugao).

Precizno iskošenje objekta vrši se komandom Skew koja se dobija iz padajućeg menija Arrange pritiskom na kaskadni meni Transformations. Na taj način se otvara prozor Transformation u kome se može pritisnuti na prvo s desne strane dugme Skew. U ovom prozoru se mogu upisivati i vrednosti iskošenja, vertikalno (Vertical) i horizontalno (Horizontally).

Kod približnog iskošenja objekta (ili grupe objekata) potrebno je, na prethodno obeleženi objekat, dovesti alatku Velika strelica i još jednom kliknuti na objekat da se pojave dvostrane strelice. Alatkom Velika strelica se ojekat povlači na željenu stranu, tako što se ona dovede do dvostrane strelice i drži se dugme miša. Kada se dugme pusti objekat će zadobiti željeni oblik.priblizna  rotacija

Kod približnog rotiranja objekta (ili grupe objekata) potrebno je, na prethodno obeleženi objekat, dovesti alatku Velika strelica i još jednom kliknuti na objekat da se pojave dvostrane strelice. Ako želimo da pomerimo centar rotacije, alatkom Velika strelica povučemo centar tj. osu rotacije objekta na željeno mesto. Zatim istom alatkom povučemo određeni ugao objekta na stranu na koju hoćemo da rotiramo objekat.

Promena veličine i simetrično preslikavanje objektascale and mirror

Promena veličine objekta vrši se komandom Scale koja se dobija iz padajućeg menija Arrange pritiskom na kaskadni meni Transformations. Na taj način se otvara prozor Transformation u kome se može pritisnuti na srednje dugme Scale and Mirror. U ovom prozoru se mogu upisivati i vrednosti u procentima, vertikalno (V) i horizontalno (H).

Postavljanje tačne veličine objekta vrši se komandom Size koja se dobija iz padajućeg menija Arrange pritiskom na kaskadni meni Transformations. Na taj način se otvara prozor Transformation u kome se može pritisnuti na drugo s desne strane dugme Size. Ovde se mogu upisivati i vrednosti u milimetrima, vertikalno (V) i horizontalno (H).

Slojevi

U programu CorelDRAW! crtež koji se započinje na stranici papira inicijalno se postavlja na prvi sloj (Layer 1). Ove slojeve možemo dodavati ili brisati iz padajućeg menija Tools, zadavanjem opcije Object Menager. Na taj način se otvara prozor Object Menager u kome se nalaze svi slojevi. Za dodavanje ili brisanje nekog sloja dovoljno je, u tom prozoru, kliknuti desnim dugmetom miša. Tako se otvara prozor u kome za novi sloj kliknemo na opciju New. Za brisanje slojeva kliknemo desnim dugmetom miša na sloj koji želimo da obrišemo i kliknemo na opciju Delete.

Advertisements
 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na mart 7, 2013 in Pozdravna strana

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: