RSS

KOPIRANJE I RAZMEŠTANJE OBJEKATA – COREL DRAW

07 mar

Kopiranje

Kada na crtežu postoje delovi koji se ponavljaju više puta, dovoljno je takav deo nacrtati samo jednom. Posle toga, nacrtani deo može se kopirati na ona mesta gde se ponavlja. Ako se on sastoji od više delova, treba ga, pre kopiranja, grupisati u blok. U Corel-u postoje dve naredbe kojima se pravi kopija označenog objekta: Duplicate i Clone. Obe komande su u meniju Edit. Razlika između njih je u sledećem. Kada se na originalu koji je kopiran vrše neke modifikacije ili transformacije, na kopiji dobijenoj primenom komande Duplicate ne dolazi do promena, dok na kopiji dobijenoj komandom Clone nastaju iste promene kao na originalu, sve dok se ne izvrši neka izmena na kopiji.

Premeštanje

Objekat se premešta alatkom Velika strelica. Prvo se objekat obeleži. Zatim se Velika strelica dovede do centra objekta (koji je u obliku slova x), i tada obeleženi objekat može da se premesti na željeno mesto tako što se drži taster miša.

Premeštanje objekta može da se vrši i zadavanjem komande i novog položaja u odgovarajućem prozoru za dijalog. Objekat se prvo obeleži alatkom Velika strelica, pa se zatim izabere opcija Transformations u padajućem meniju Arrange. Pri biranju opcije Transformations otvara se kaskadni meni gde se izabere opcija Position. Na taj način otvara se prozor Transformaton. Za premeštanje objekta se pritisne prvo dugme u obliku slova x, ako već nije izabrano. Potom se, ako želimo apsolutno pomeranje objekta, skine kvačica sa kućice pored koje piše Relative Position. Za sklanjanje prozora Transformaton pritisnu se, u tom prozoru gore levo, dve strelice i tada se prozor pomeri ceo na desno.
Ako se želi pomeranje objekta na tačno određeno mesto na crtežu zadato kordinatama u odnosu na koordinatni početak, treba isključiti opciju Relative Position, što znači da smo prešli na apsolutno premeštanje objekta.

Poravnanje

Često je za vreme crtanja potrebno poravnati dva ili više objekata. Objekti se mogu poravnati po ivicama ili po njihovom središtu, vertikalno ili horizontalno. Pre zadavanja ove komande treba označiti sve objekte koje želimo da poravnamo. Komandom Align iz padajućeg menija Arrange dobija se prozor za dijalog u kome se mogu zadati željeni parametri.

Promena redosleda

U programu postoji određen redosled objekata. Ovaj redosled je određen redom kojim su crtani objekti. Novi objekat uvek dolazi preko već nacrtanih objekata. Taj redosled možemo promeniti. Prvo obeležimo objekat kome želimo da menjamo redosled, pa potom otvorimo kontekstni meni. U njemu izaberemo opciju Order. Klikom na ovu opciju otvara se kaskadni meni koji sadrži sledeće (za početnika zanimljive) opcije:

To Front  na vrh (iznad svih drugih objekata)  REDOSLED
To Back  na dno (ispod svih drugih objekata)
Forward One  za jedno mesto napred (gore)
Back One  za jedno mesto nazad (dole).

Advertisements
 
Ostavite komentar

Objavljeno od strane na mart 7, 2013 in Corel Draw, Pozdravna strana

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: